Interesse? Neem contact op
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Thanks for joining our newsletter.
Oops! Something went wrong.
© 2024 Sketchy Business
Kvk 69455694
BTW NL002118843B07
Dit is een betekenisvol project voor mij; verduurzamen van een (publieke) organisatie, werken aan draagvlak en de verbinding tussen strategie en doen.
De Provincie Gelderland is bezig met het verduurzamen van haar interne bedrijfsvoering. De ambities zijn vertaald naar een Provinciaal Klimaatplan, met daarin doelstellingen voor CO2-reductie, energiebesparing en afvalvermindering. Het programma Code Groen is opgestart om dit plan bekendheid te geven binnen de organisatie bij de medewerkers en hun een handelingsperspectief te bieden zodat ze zelf een bijdrage kunnen leveren. Er waren al veel resultaten geboekt op o.a. het gebied van CO2-reductie. Nu was het zaak om dit te laten landen bij de medewerkers.
Samen met externe aanjager Malu en interne projectleider Sarita heb ik een ontwerptraject ingericht om het borgen van de duurzaamheidsdoelen een stap verder te brengen. Dit heeft op meerdere niveaus tot resultaat geleid:
Sarita:
“Allereerst heeft dit project mij geholpen de context en samenhang der dingen beter in beeld te krijgen. Het helpt om de verbanden en afhankelijkheden te zien, duidelijk te krijgen wat de kaders zijn (wat valt er wel en niet onder) en waar het allemaal naar toe moet leiden (doel en ambitie).
Structuur, samenhang, overzicht en helderheid.”
Tijdens de eerste workshopdag hebben we in de ochtend samen met sleutelfiguren van de verschillende afdelingen een system map gemaakt, de ‘sensemaking’ fase. Hierdoor werd duidelijk welk team met welke oplossingen bezig is, en hoe deze bijdragen aan de ambities van de Provincie.
Na de lunch heb ik de informatie samengebracht in een eerste schets, om zo de samenhang tussen de verschillende thema’s te laten zien. De schets heeft nog een open karakter (‘low fidelity’) waardoor er veel ruimte is voor de teamleden om feedback te geven en zich het beeld eigen te maken.
Sarita:
“Deze informatie kon alleen verkregen worden door de juiste stakeholders in beeld te hebben en mee in gesprek te gaan. Dit is dan ook de tweede grote meerwaarde van dit traject geweest.
Het netwerk is vergroot en de juiste mensen zijn met elkaar en mij in contact gekomen waardoor verbindingen gelegd zijn die ons ook in de toekomst verder helpen. Het doel met de ambitie is helder en scherp waar gezamenlijk naartoe gewerkt kan worden.
Ook op de inhoud is er daardoor tussen de verschillende onderwerpen meer samenhang gekomen”
Aan het einde van de workshopdag hebben we een feedbacksessie gepland met het directieteam van Bedrijfsvoering. We namen hen mee in het proces van de dag met behulp van de schetsen en konden zo meteen het gesprek aangaan over hun doel met de gestelde ambities.
Via drie iteraties zijn we uiteindelijk tot een eindbeeld gekomen, waarmee alle betrokkenen snel konden uitleggen hoe Code Groen werkt,en hoe de Provincie Gelderland bezig is om haar duurzaamheidsdoelen te realiseren.
Sarita:
“Ten derde is er op organisatie- en directieniveau met de plaat inzichtelijk gemaakt waarom we doen wat we doen. Op strategisch niveau is uitlegbaar waartoe we werken, welke kaders we volgen en dus ook waar keuzes in mogelijk zijn.”
Explore our collection of 200+ Premium Webflow Templates